Paryż stawia na zielone mieszkania dla wszystkich



W samym sercu 13. dzielnicy Paryża powstał budynek z mieszkaniami o przystępnym czynszu, oparty na miksie społecznym i rozwiązaniach do wspólnego spędzania wolnego czasu dla mieszkańców. To efekt konkursu „Odkryć Paryż na nowo” (Reinventer Paris). W 2016 roku mer Paryża Anne Hidalgo ogłosiła 22 innowacyjne projekty urbanistyczne wybrane spośród 350 zgłoszonych prac. Wśród nich budynek mieszkalny zaprojektowany przez pracownię architektoniczną Manuelle Gautrand Architecture. Architekci zaoferowali „nowy model mieszkalnictwa” jak sami mówią, chcieli doposażyć budynek w jak najwięcej przestrzeni wspólnych i miejsc zielonych.

Projekt budynku został oparty na trzech zasadach: mieszkanie szyte na miarę — stworzenie mieszkań, które jak najlepiej spełnią oczekiwania i potrzeby nowych mieszkanek i mieszkańców. Pomogła w tym ścisła współpraca pomiędzy architektami a przyszłymi mieszkańcami. Mieszkać wspólnie — przeznaczenie 20 procent powierzchni budynku na przestrzeń wspólną, do której mieszkańcy będą mieli całkowitą dostępność. Rozwiązanie ma zapewnić podtrzymanie więzi sąsiedzkich. Budynek otoczony naturą — zielone rozwiązania zachęcające do własnych upraw i korzystania z ogrodu o powierzchni 150 metrów kwadratowych na dachu, a oprócz tego 290 donic.

Mieszkanie szyte na miarę


Edison Lite to budynek oparty na spersonalizowanych potrzebach mieszkańców. Projektanci postawili sobie za cel zaprojektowanie przestrzeni wspólnych w sposób, który jak najlepiej będzie odpowiadał potrzebom przyszłych mieszkanek i mieszkańców, którzy wzięli udział w partycypacyjnym procesie projektowania. W budynku zaplanowano 21 mieszkań: 13 o przystępnym czynszu, sześć na najem kontrolowany i dwa mieszkania socjalne. W parterze budynku znalazła się przestrzeń na lokale użytkowe, żłobek i handel. Zróżnicowany podział w przeznaczeniu mieszkań na najem ma przeciwdziałać wykluczeniom społecznym.

Przestrzeń wspólna


W całym budynku zostały zaprojektowane rozwiązania ułatwiające mieszkankom i mieszkańcom integracje sąsiedzką. Stworzono przestrzeń do spędzania wolnego czasu, mieszkańcy będą mieli miejsce do poznawania siebie nawzajem, a to stanowi podstawę w tworzeniu dobrych relacji sąsiedzkich. Według specjalistów przełoży się to na komfort zamieszkania. Na poziomie minus jeden znajduje się otwarty warsztat dla mieszkańców o powierzchni około 60 metrów kwadratowych, wyposażony w ogólnodostępny sprzęt. Na parterze przechowalnia dla rowerów (38 metrów kwadratowych). Na szóstym piętrze 38 metrowy słoneczny taras z ogólnodostępną kuchnią i dodatkową przestrzenią wspólną, w sumie kolejne 84 metry kwadratowe. Na dachu miejski ogród o powierzchni 150 metrów kwadratowych, z którego roztacza się panoramiczny widok na okolicę. W sumie prawie 400 metrów kwadratowych, to powierzchnia wspólna, czyli około 20 procent powierzchni całego budynku.


Budynek otoczony naturą

Przy tworzeniu tej inwestycji dla projektantów istotnym rozwiązaniem było połączenie go z naturą. Nasadzenia w przestrzeni wspólnej przechodzą w części prywatne, oddając średnio dziesięć metrów kwadratowych zieleni na każde mieszkanie. Oprócz zielonych części wspólnych, na fasadzie umieszczono 290 donic, w których posadzono ponad sześć tysięcy roślin wybranych przez przyszłych mieszkańców, którzy wprowadzą się już do zazielenionego budynku.


Powierzchnia na dachu została podzielona na ogródki warzywne, które mieszkanki i mieszkańcy mogą zagospodarować według własnych potrzeb. Wprowadzone rozwiązania mają zachęcić do przejścia na zrównoważony styl życia i podjęcie własnej produkcji żywności, co ma ograniczyć transport części produktów, a tym samym przeciwdziałać zmianom klimatycznym. W przeciwieństwie do klasycznego projektowania, w którym prace nad krajobrazem rozpoczynają się w ostatnim etapie budowy lub po jej zakończeniu, Manuelle Gautrand Architecture uwzględniło naturę jako jeden z głównych aspektów przy stworzeniu tego budynku. Prace nad doborem zieleni oraz miejscem jej umieszczenia szły równolegle z innymi pracami budowlanymi.

Budowanie relacji sąsiedzkich


Dobrze zaprojektowane osiedle czy budynek mieszkalny umożliwia mieszkańcom budowanie relacji sąsiedzkich. W sytuacji, w której porzucamy tworzenie takich więzi, nie znamy osób, które mieszkają w naszym budynku czy nawet w tej samej klatce. Wiedząc kto mieszka za ścianą czujemy się bezpieczniej i pewniej znając osobę, którą mijamy codziennie, mówiąc sobie dzień dobry czujemy się po prostu lepiej. Stworzone rozwiązania w Edison Lite mają zachęcić mieszkańców do spontanicznych interakcji. Cały proces planowania poprzedzono ustaleniem proporcji co do przeznaczenia mieszkań dla poszczególnych najemców. W budynku zaplanowano miks społeczny pomiędzy przyszłymi mieszkankami i mieszkańcami. Pojawią się zarówno mieszkania komunalne dla osób o niskich dochodach, jak i mieszkania na wynajem o przystępnym czynszu dla osób, których nie stać na najem na rynku komercyjnym. Dla prawidłowego tworzenia silnie wspierającej się społeczności zakłada się, że tych pierwszych powinno być do 10 procent wszystkich mieszkań. Same proporcje nie wystarczą, potrzebna jest odpowiednia przestrzeń. Dlatego części wspólne podzielono na mniejsze o zróżnicowanych możliwościach.


Zdjęcia: Luc Boegly






100 wyświetleń