Mieszkania zamiast biurowca — Sztokholm realizuje zrównoważony rozwój


Przy jednej ze sztokholmskich ulic położonej na Södermalm w miejscu biurowca z lat 90. pojawiło się 77 nowych mieszkań, sklep spożywczy, garaż dla rowerów i samochodów, a na samej górze zielony dach z przestrzenią sąsiedzką. Wszystko to w duchu zrównoważonego rozwoju.


Projekt pokazuje, jak w dzisiejszych czasach możemy, a wręcz powinniśmy, wyjść poza tworzenie architektury masowo produkując nowe materiały i zużywając energię oraz inne surowce, a to dlatego, że architekci postanowili zachować istniejący od 30 lat budynek, wprowadzając jedynie rozwiązania mieszkalne w gotową bryłę. Przez lata w budynku znajdowały się biura i salony samochodowe. Przez ostatni czas stał pusty. Teraz budynek tętni życiem, bo wprowadzają się do niego nowi mieszkańcy i mieszkanki.


Unikalny kształt budynku stanowił ramy dla nowego projektu, to jedno z wyzwań, przed którymi stanęli projektanci z Savana, którzy w swojej karierze mają wiele złożonych realizacji. Bogate doświadczenie w podobnych inwestycjach i wysokiej jakości rzemiosło zaowocowało opracowaniem rozwiązań dostosowanych do indywidualnych potrzeb nowych mieszkańców, którzy wzięli aktywny udział przy tworzeniu założeń dla nowych funkcji budynku. Mogli wpływać na wygląd mieszkań i proponować własne rozwiązania według osobistych preferencji.


Cały projekt opiera się na zrównoważonym rozwoju, ze względu na ograniczenie produkcji nowych i z poszanowania do istniejących materiałów i elementów architektonicznych — części z koniecznych rozbiórek zostały ponownie wykorzystane w całym projekcie. Marmurowe kafle, żelazne balustrady czy szklane drzwi zostały zdemontowane i ponownie użyte po pracach konstrukcyjnych. Budynek został rozbudowany o dwa piętra, ale zachował swój charakter. Stosując ponadczasowe materiały; drewno, metal, charakterystyczny tynk, uzyskano efekt, dzięki, któremu budynek wpisuje się w miejską architekturę, a jednocześnie jest rozpoznawalny. Elewację pomalowano w ciemnych kolorach beżu i szarości, które w naturalny, ale i neutralny sposób podkreślają unikalny kształt budynku i kaskadowych tarasów.


W rezultacie przekształceń powstał budynek z 77 mieszkaniami o różnym metrażu — od 30 do 170 metrów kwadratowych — przeznaczonych dla zróżnicowanej grupy odbiorców. Mieszkania skierowane są zarówno dla singli, osób starszych, jak i rodzin z dziećmi, służy temu niski czynsz. Mieszkania zostały wyposażone w wysokiej jakości meble kuchenne. W przestronnych łazienkach położono czarny marmur.



W parterze znalazło się miejsce na sklep spożywczy, a w pobliżu jest wiele innych usług: restauracje, parki i szkoły. Budynek położony jest tuż przy przystanku autobusowym. Wszystko to sprawia, że idealnym rozwiązaniem było przemianowanie go na budynek mieszkalny. Szczególnie w obecnych czasach, kiedy coraz więcej firm rezygnuje lub ogranicza przestrzeń biurową.


Głównym założeniem przebudowy było stworzenie atrakcyjnego, ale przede wszystkim komfortowego miejsca dla przyszłych mieszkanek i mieszkańców. Przy wykończeniu mieszkań użyto wysokiej jakości materiałów, żeby służyły, jak najdłużej. Na dachu budynku powstał zielony taras z panoramicznym widokiem na miasto. Całość tworzy otwartą przestrzeń sąsiedzką, łącząc drewno, roślinność i metalowe elementy.


Dzięki przeprowadzonym pracom nie tylko zachowano budynek, ale przedłużono jego żywotność, a przy zastosowaniu nowych elementów na elewacji dostosowano jego wygląd do obecnych standardów. Do współpracy zaproszono również lokalnych rzemieślników, co nie tylko wspomogło ich w czasach kryzysu, ale również podkreśliło miejscowy detal w architekturze.


Zdjęcia: Johan Fowelin

56 wyświetleń